Przepis na Pierniczki Świąteczne
Sprawdzony przepis na miękkie i pyszne pierniczki świąteczne!
Wpis może lekko spóźniony, ale taki smakołyk warto przygotować nawet i w okresie między świątecznym. Jeśli ktoś, tak jak Ja, nie ma doświadczenia w kuchennych rewelacjach, a zwłaszcza w pieczeniu to może to uznać za naukę DIY :-)
Blog nie jest kulinarny, ale pomyślałem, że warto podzielić się tym przepisem, bo efekt końcowy, czyli pierniczki świąteczne, jest znakomity. Dla mnie smakuje bardzo, znajomi z pracy również zachwalają i dopytują o przepis, więc oto jest:
Potrzebujesz:
Następnie potrzebne są :
Wszystkie składniki zmieszać w misce i zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować ciacho najlepiej żeby nie było za grube. Wykrawamy foremkami i układamy na blaszce zachowując trochę odstępu, bo urosną. Pieczemy ok 10 minut. w 180stopniach.
Pierniczki z tego przepisu przygotowujemy już kolejny rok, więc z doświadczenia mogę podpowiedzieć jeszcze coś: po pierwsze, mogą bardzo długo poleżeć (nawet kilka miesięcy), po drugie, im dłużej leża tym są smaczniejsze.
Smacznego i wesołych:-)
Wpis może lekko spóźniony, ale taki smakołyk warto przygotować nawet i w okresie między świątecznym. Jeśli ktoś, tak jak Ja, nie ma doświadczenia w kuchennych rewelacjach, a zwłaszcza w pieczeniu to może to uznać za naukę DIY :-)
Blog nie jest kulinarny, ale pomyślałem, że warto podzielić się tym przepisem, bo efekt końcowy, czyli pierniczki świąteczne, jest znakomity. Dla mnie smakuje bardzo, znajomi z pracy również zachwalają i dopytują o przepis, więc oto jest:
Pierniczki Świąteczne
![]() |
przepis na pierniki |
Potrzebujesz:
- 2 żółtka i 2 łyżki cukru utrzeć.
- 2 łyżki (pełne) miodu i kostkę masła śmietankowego rozpuścić w rondelku.
Następnie potrzebne są :
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżki dżemu kwaśnego np śliwkowego,
- 3 szkl. mąki,
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników lub zmieszać goździki, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier waniliowy i dodatkowo 2 łyżeczki cynamonu.
Wszystkie składniki zmieszać w misce i zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować ciacho najlepiej żeby nie było za grube. Wykrawamy foremkami i układamy na blaszce zachowując trochę odstępu, bo urosną. Pieczemy ok 10 minut. w 180stopniach.
Pierniczki z tego przepisu przygotowujemy już kolejny rok, więc z doświadczenia mogę podpowiedzieć jeszcze coś: po pierwsze, mogą bardzo długo poleżeć (nawet kilka miesięcy), po drugie, im dłużej leża tym są smaczniejsze.
Smacznego i wesołych:-)
Post a Comment